Tervetuloa! Kirjaudu Luo uusi käyttäjätili

Lisäasetukset

Talvirenkaiden muistilista:

avatar Fenix September 15, 2011 17:53
Talvirenkaat ajoissa alle, etteivät ensiliukkaat pääse yllättämään. Keliennusteita kannattaa seurata, jotta osaa ajoittaa renkaiden vaihdon oikeaan aikaan. Jo lokakuussa voi olla liukasta etelässäkin.

Nastarenkaiden sallittu käyttöaika on marraskuun alusta pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin. Nastarenkaita saa käyttää muulloinkin kelin niin edellyttäessä.

Henkilö- ja pakettiautoilla on talvirengaspakko joulu-helmikuussa. Talvirenkaat voivat olla nastalliset tai nastattomat.

Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaine. Varmista renkaiden oikea pyörimissuunta autoon asennettaessa.

Jos kesä- ja talvirenkailla on erityyppiset vanteet (kevytmetalli-/peltivanteet), käytä kyseiseen vannetyyppiin tarkoitettuja pyöränpultteja tai -muttereita. Väärän vannetyypin pulttien tai mutterien käyttö voi johtaa pyörän irtoamiseen!

Muista myös pulttien tai mutterien kireyden uudelleentarkistus ja etenkin aluvanteissa jälkikiristys noin 150 kilometrin ajon jälkeen.

Jäisellä pinnalla nastarengas on nastatonta pitävämpi. Nastarengas tasaa kelin vaihtelusta johtuvia pitokyvyn muutoksia paremmin kuin nastaton talvirengas.

Jos valitset nastattomat, varmista että ne on tarkoitettu Pohjolan olosuhteisiin. Keski-Euroopan markkinoille tarkoitetut kitkarenkaat eivät ole parhaimmillaan Suomen talvessa.

Talvirenkaan kulutuspinnan urasyvyydeksi suositellaan vähintään 5–6 millimetriä. Lain minimi talvirenkaalle on 3 mm, mikä ei takaa turvallista ajoa etenkään sohjokelillä.

Renkaiden pito heikkenee ajan myötä, vaikka kulutuspintaa olisi vielä riittävästi. Neljä vuotta vanhat talvirenkaat ovat jo merkittävästi uusia heikommat.

Uusia ostettaessa varmista, että saat mahdollisimman tuoreet renkaat. Valmistusajan koodi löytyy renkaan kyljestä kirjainten DOT jälkeen. Esimerkiksi 3406 tarkoittaa viikkoa 34 vuonna 2006.

Tarkista renkaiden ilmanpaine vähintään kerran kuukaudessa.

Ilman kylmeneminen kymmenellä asteella laskee painetta 0,1 bar. Paineet mitataan kylmistä renkaista. Jos paine mitataan ajossa lämmenneistä renkaista, on suosituspaineisiin lisättävä 0,3 bar.

Jotkut autotehtaat ja rengasvalmistajat ovat antaneet talvirenkaille omat painesuositukset. Lisää ilmanpainetta myös auton kuormituksen mukaan, mikäli autokohtaiset ohjeet sitä vaativat.

Jos auto tuntuu horjakalta, nosta takarenkaiden painetta 0,2–0,3 bar suositusta korkeammaksi. Muutamien autojen ohjekirjoissa on takarenkaille virheellinen, eturenkaita alempi painesuositus.

Jos renkaissa on kulumiseroja, paremmat renkaat tulee asentaa taakse, jotta vältetään vaarallisia takapyöräluisuja.

Uudet renkaat tarvitsevat noin 500 kilometrin totutusajon. Rauhallinen sisäänajo parantaa renkaiden pitoa ja nastojen pysyvyyttä.




Foorumin pääkäyttäjä. *ikuinen skeptikko*
Otsikko Kirjoittaja Lähetetty

Tekniikan maailman tietäjät. Koska tulee talvirengastesti? Tarttis ostaa kumit ja vanteet (ev)

Ruhtinas September 15, 2011 16:24

Koska saa vaihtaa renkulat?

terrieri September 15, 2011 16:48

Talvirenkaiden muistilista:

Fenix September 15, 2011 17:53

thumbs up (ev)

Ruhtinas September 15, 2011 18:58

olikohan se marraskuun eka. Taitaa kuitenkin huonot kesägummit olla paremmat sateesa kuin hyvät talvirenkaat. Tai sitten ei... (ev)

Ruhtinas September 15, 2011 16:56

tongue sticking out smiley

terrieri September 15, 2011 16:57

Ei palsta auttanut, joutu ite selvittään angry smiley (ev)

Ruhtinas September 15, 2011 16:29

Aina ei ehi selvittämään. Nokian Hakka tai Michelinin x-ice north, noin oman perstuntuman ja kokemuksen perusteella. (ev)

Fenix September 15, 2011 16:35

olen samaa mieltä jos parasta haluaa. Paitsi jettaan ei hakkapeliitta vissiin käy.. (ev)

mies (ev) September 15, 2011 17:17

Aika jännä. Octaviassa on suunnilleen sama alusta ja siinä ne pelittää hyvin. (ev)

Fenix September 15, 2011 17:23



Kirjoittaja:

Sähköposti:


Otsikko:


viesti: